|

Een gezonde menstruatie!

Ayurveda adviseert ons over alle facetten van ons leven. Ze leert ons hoe we kunnen leven met onze ware natuur, hoe we onbalans kunnen herkennen en wat we kunnen doen om de beste versie van onszelf te worden.

Ook op het gebied van hormonen en menstruatie kunnen we haar diepe wijsheid inzetten. Zo legt ze ons uit, hoe een gezonde menstruatie er uit zou moeten zien.

Een heldere bloedstroom, die in het begin toeneemt en dan na twee dagen langzaam afneemt. Geen klontjes en slijmproppen of een enorme hoeveelheid bloedverlies. Een perfecte menstruatie komt regelmatig en zou ongeveer 5 tot 6 dagen moeten duren. PMS, buikpijn, hoofdpijn, etc. zijn geen dingen die er ‘bijhoren’, maar zijn tekenen dat je dosha’s niet helemaal in balans zijn.

Gelukkig geeft Ayurveda ons ook de remedies om onze cyclus te balanceren.

De menstruatie is voor Ayurveda artsen en therapeuten een belangrijk diagnosemiddel: de soort klachten die iemand ervaart, geeft ons informatie over de dosha die uit balans is. Zo kan Vata zorgen voor een onregelmatige menstruatie, Pitta voor een heftige menstruatie met PMS en zware bloeding en Kapha kan zogen voor slijmproppen en endometriose.

Zelf vraag ik vrouwelijke cliënten altijd naar hun cyclus, omdat dat het beeld voor mij compleet maakt. Vaak geven vrouwen als antwoord dat ze aan de pil zijn, of een spiraaltje gebruiken. Dat vind ik dan jammer, omdat ik dan een stukje info mis, maar ook omdat een natuurlijke cyclus juist zo’n mooie manier is om je te verbonden met je vrouw zijn!

Natuurlijk is het belangrijk om voor een betrouwbaar anticonceptie middel te zorgen, wanneer je geen kinderen wilt, maar het mooiste is als je daar een natuurlijke manier voor kunt vinden. (En die is er!).

Veel vrouwen gebruiken anticonceptie om symptomen van hun heftige menstruatie te bestrijden. Superlogische keuze wanneer je elke maand niet kunt lopen van de pijn of het gevoel hebt dat je helemaal leegbloedt.  Maar het is niet de oplossing van het probleem. De onbalans wordt er niet mee opgelost en vindt wel weer een andere manier om zich te uiten. Met behulp van Ayurveda kunnen we deze onbalans oplossen, door de doshas te balanceren. Op een manier waarop diepe heling kan plaatsvinden en je weer kunt genieten van je eigen cyclus en van je Vrouw zijn!

Wil je meer weten? Doe dan mee met de online cursus Ayurveda en de Vrouw 1 en 8 mei!